Ask Your Question
0

Voltage Drop after inserting a wind turbine

asked 2019-12-13 11:21:44 -0500

sofostsant gravatar image

Hello, i am currently working in IEEE14 bus system and i added a wind turbine in order to study the transient stability. I inserted the wind turbine WT3G2 model and when i do a simulation i see the voltage of the wind turbine starting from 0.4 pu instead of 1 pu that it should have. Does anyone know why and what should i do?

edit retag flag offensive close merge delete

1 answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2019-12-13 14:28:15 -0500

jconto gravatar image

Check the post "Renewable Plant Modeling - Solar PV - Wind". Example uses SAVNW case with type-4 wind plant.

The WT3G2 has been deemed obsolete and replace by the renewable models, 2nd generation (modeling using REGCAU1 family of models).

edit flag offensive delete link more

Comments

I did like you said but i have a new problem. When i do a simply dynamix simulation the voltage in wind turbine is not stable and the voltage in other buses rise a little and then become stable .These are my files. https://drive.google.com/drive/folders/14ao4Q3qYGXBgIG69jdA7A6oz8gymu25I?usp=sharing%3C/p%3E (https://drive.google.com/drive/folders/14ao4Q3qYGXBgIG69jdA7A6oz8gymu25I?usp=sharing)

sofostsant gravatar imagesofostsant ( 2019-12-14 04:02:16 -0500 )edit

I did run a no-disturbance run, with no issues (v.33). Use a script file to perform a simulation run and do not forget to convert the loads. Post the script file you use.

jconto gravatar imagejconto ( 2019-12-14 16:37:23 -0500 )edit

Mr Conto i found what the problem was. When i did power flow->solve it sai that Pgen was minus. After decreasing the wt from 100MW to 50MW, in the no-disturbance run everything is stable. Thank you for everything

sofostsant gravatar imagesofostsant ( 2019-12-15 03:25:27 -0500 )edit

Mr Conto, i run a dynamic simulation for the power system with an unbalanced fault. The system always stabilizes after the fault , even if the fault duration is over 5 sec. Is it normal? Shouldn't it have not after a big fault duration?

sofostsant gravatar imagesofostsant ( 2019-12-18 01:21:37 -0500 )edit

Check this forum for "unbalance fault". Unbalanced faults are simulated with three-phase faults in dynamic runs. Post your fault definition code.

jconto gravatar imagejconto ( 2019-12-18 10:53:09 -0500 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

[hide preview]

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2019-12-13 11:21:44 -0500

Seen: 135 times

Last updated: Dec 13 '19